Het Media, Diversity en Social Change Initatief van de Annenberg Foundation aan de University of Southern California heeft een rapport uitgebracht over de representatie onder filmregisseurs in Hollywood in de afgelopen tien jaar. 

Het rapport ‘Inclusie in de regisseursstoel? Gender, Ras & Leeftijd van filmregisseurs onder 1.000 films tussen 2007 en 2016’ werd 1 februari gepubliceerd. Een dag na de bekendmaking van de Oscar nominaties 2017. Van elk jaar werd de 100 films onderzocht.

Bevindingen zijn:

  • 4% van de 1.114 regisseurs waren vrouw
  • 5.1% waren zwarte regisseurs of Afro-Amerikaans
  • 3% was Aziatisch of Aziatisch-Amerikaans
  • 83,3% van de vrouwelijke regisseurs van kleur maakte slechts 1 film
  • 45,2% van alle mannelijke regisseurs maakte meer dan 1 film
  • Qua leeftijd waren 230 mannelijke regisseurs in hun 50-jaren versus 8 van de vrouwen
  • Walt Disney Studios had in tien jaar tijd 0 zwarte regisseurs in dienst

De onderzoekers concluderen dat ‘er geen betekenisvolle verandering is in de voorkomendheid van vrouwelijke regisseurs in de top films van 2007 tot 2016’. Omdat slechts 6 maal een vrouw van kleur plaatsnam in de regiestoel zegt het rapport dat ‘Hollywood’s beeld van een vrouwelijke regisseur een witte vrouw is’. Tevens ‘lijkt de carrière van vrouwelijke regisseurs gelimiteerd terwijl die van mannen ongelimiteerd is’.

Lees het volledige rapport hier.