Welkom op Centrum DEF, een onafhankelijke databank van links naar en samenvattingen van artikelen, studies en opinie stukken over inclusiviteit, diversiteit en representatie in film en televisie.

Omdat elke discussie begint met kennis wil Centrum DEF een objectief overzicht schetsen van de belangrijkste cijfers, bevindingen en verdiepingen uit de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Nederland ter aanvulling van de meest recente opleving van de diversiteitsdiscussie. De site is opgedeeld in drie delen. “Data” met recente statistieken, “Beeldvorming” met inhoudelijke inzichten over representatie en “Praktijk” met tips om uw organisatie en vergaderingen toe te spitsen op diversiteit.

Het streven van Centrum DEF is om te informeren in de breedste zin mogelijk over diversiteit in de breedste zin mogelijk. Hier vindt u informatie over:

  • Etniciteit en culturele diversiteit in film en televisie
  • Vrouwen en feminisme in film en televisie
  • LHBTQIA+ representatie in film en televisie

Daarnaast wordt hard gewerkt aan informatie over mensen met fysieke beperking of GGZ achtergrond. De gelinkte content op deze site toebehoort niet toe aan Centrum DEF. Evenmin is deze databank een opzettelijke selectie van bronnen. Om een breed inzichtelijk beeld te vormen zijn tips voor relevante links altijd welkom.

Centrum DEF is handig om naar te verwijzen, te delen of zelf na te slaan. Er is namelijk al heel veel gezegd over diversiteit in Nederland. Het is tijd voor definitieve actie. Hopelijk helpt deze site daarbij.

Veel leer en leesplezier,

Manju Reijmer (initiatiefnemer Centrum DEF)
Manju deed onderzoek naar diversiteit bij het Nederlands Filmfonds en Kemna Casting en werkte mee aan de ontwikkeling en productie van series en films van o.a. Talpa, Kemna & Zonen en IDTV Drama.