Voor het NRC ondervraagt Yasmina Aboutaleb onder andere Nasrdin Dchar (acteur), Achmed Akkabi (acteur) en Job Gosschalk (producent, regisseur) wat er mis gaat met het casten van Nederlandse acteurs van kleur. 

Akkabi over zijn eerste rol als vakkenvuller bij de Albert Heijn: “Natuurlijk was dat typecasting. Maar zeg nou eerlijk, de meeste vakkenvullers zijn toch Marokkaans?”

Dchar over acteren in een spotje voor het ministerie: “Er werd me gevraagd een allochtoons accent te doen. Daar was ik toen echt pissed over. Het ministerie bood excuses aan, maar het is me nooit duidelijk geworden wie dat nou had bedacht. De opdrachtgever, de regisseur of het castingbureau?”

Gosschalk vind kritiek op het castingproces “misplaatst”, maar vraagt ook om nieuwe verhalen. “Als ik scenario’s schrijf, komen daar vaker homo’s en joden in voor. Dat is niet zo gek, ik ben een joodse homo. Dat staat dicht bij me. Dat zal dus ook gelden voor het werk van gekleurde schrijvers.”

Lees het volledige artikel hier.