Data analyst David Robinson vroeg zich af welke trends van genderrollen er te vinden waren in verhalen. Gebaseerd op Mark Riedls dataset van plot details op Wikipedia haalde Robinson 100,000 beschrijvingen van films, boeken, TV series en spellen door een tekstanalyse en vond: hij ontvoert, zij schreeuwt.

Uit een dataset van moderne beschrijvingen van verhalen die, zo schrijft Robinson op zijn website, ‘uit verschillende eeuwen en van tienduizenden verschillende schrijvers;’ komen onderzocht Robinson het woord dat komt ná “hij” of “zij”.

Belangrijk is om te benadrukken dat het dus om handelingen gaat, en minder om wat de auteur over hun personage schrijft. Minder ‘zij denkt’ dan ‘zij ontsnapt’ dus. Desondanks zijn de woorden die wél naar boven komen veelzeggend over wat mannen doen in verhalen versus wat vrouwen doen. Kijk zelf:

Data analyse door David Robinson

Dank aan @SabinedeVos voor het aandragen van deze link.